A fost elaborat Cadrul Managementului de Mediu pentru grupurile de producători din...

A fost elaborat Cadrul Managementului de Mediu pentru grupurile de producători din sectorul horticol

160
DISTRIBUIȚI

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor în Agricultură (UCIMPA) a organizat sesiunea de instruire privind Cadrul Managementului de Mediu. Documentul în cauză a fost elaborat pentru grupurile de producători agricoli din sectorul agricol, beneficiari al Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). La sesiune au participat  consultanții producătorilor agricoli din cadrul proiectului.

Reamintim, că în anul 2013 consultanții proiectului MAC-P au  organizat un șir de seminare de informare pe tot teritoriul țării la care au participat circa 700 de antreprenori din domeniul horticol, fiind create 15 focus grupuri. Consultanții oferă asistența tehnică necesară producătorilor agricoli în vederea elaborării studiilor de fezabilitate, planurilor de afaceri, pregătirii pachetului de documente necesare aplicării pentru programul de granturi investiționale, facilitării intermedierii creditare pentru contribuția proprie, asistă la identificarea tehnologiilor moderne și efectuarea achizițiilor, etc. Cu alte cuvinte agricultorii sunt ”escortați” în afaceri până la faza de identificare a piețelor de desfacere locale și externe.

După cum a fost anunțat în cadrul seminarului, unul din criteriile importante în procesul de selectare  a proiectelor pentru finanțare în cadrul Programelor de granturi al Băncii Mondiale lansate pentru grupurile de agricultori, va fi aspectul ecologic al acestora. ”Utilizarea avansată a practicilor agro-ecologice va spori semnificativ șansele de reușită în obținerea finanțării investițiilor”, a specificat Aurel Overcenco, expert în domeniul mediului al proiectului.

Agenda sesiunii de instruire a consultanților a cuprins subiecte ce au reflectat conținutul Cadrul managementului de mediu, impacturile potențiale de mediu, categoriile de mediu ale activităților finanțate, managementul de mediu a sub-proiectelor, procedurile de evaluare de mediu aplicate pentru activitățile finanțate, etc.

 

 

NOTĂ: Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) a fost lansat în 2012. Sloganul proiectului ”Soluții inteligente pentru performanță” reflectă obiectivul acestuia de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor .

Bugetul total al Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care – 18 mln. Dolari SUA  împrumutul AID,  4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu,  2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA. Proiectul va fi finalizat în iunie 2017.