Proiectul Băncii Mondiale Moldova Competitivă în Moldova (MAC-P) lansează două Programe de...

Proiectul Băncii Mondiale Moldova Competitivă în Moldova (MAC-P) lansează două Programe de granturi pentru producătorii agricoli

207
DISTRIBUIȚI

canalelor de scurgere,  crearea fâşiilor de filtrare,  circulare sau de bufer, crearea de bariere vegetative anti-eoliene, înierbarea terenurilor degradate,  protecţia cursurilor mici de apă, etc.

Plafonul maxim al granturilor nerambursabile de care vor putea beneficia agricultorii va fi de $20 mii dolari  și nu va depăși 50% din investiția efectuată. Eligibili pentru program vor fi producătorii agricoli care începând cu noiembrie 2013 și în următorii trei ani, vor investi în utilaje agricole şi  echipamente performante, asigurând prelucrarea solului şi întreținerea culturilor în regim de conservare, sau implementează practici anti-eroziune a solului şi de protecție a plantelor, utilizare rațională a resurselor de apă, aplicare integrată a îngrășămintelor, creștere a gradului de utilizare a surselor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficacității folosirii acestora, ș.a.

Pentru a fi eligibili programului, beneficiarii vor prezenta un set de documente confirmative privind investiția deja efectuată în tehnologii de conservare a solului.

Totodată, menționăm că agricultorii care au beneficiat de granturi în cadrul Programului granturi pentru facilitarea accesului la piețele de desfacere pentru agricultori realizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pot aplica și la Programul de granturi lansat de Ministerul Mediului. Cu o specificare, pentru acești agricultori plafonul grantului oferit va fi de $5 mii.

Managementul financiar al Programului de granturi privind îmbunătățirea productivității terenurilor printr-un management durabil al terenurilor va fi efectuat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Evaluarea proiectelor spre finanțare va fi efectuată după formula ”primul venit primul servit”, într-o combinație cu calculul formulei de acordare a punctajului de evaluare. Manualul de alocare a granturilor, precum şi lista documentelor solicitate pentru participare la proiect sunt publicate pe www.aipa.md.

Bugetul Programului de granturi este de 3 mln. dolari SUA.

Ne-eligibil pentru a participa în ambele Programri de granturi sunt producătorii din or. Chisinau și or. Bălți, precum și producătorii care sunt pe lista de interdicție a producătorilor agricoli.

 

NOTĂ: Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) a fost lansat în 2012. Sloganul proiectului ”Soluții inteligente pentru performanță” reflectă obiectivul acestuia de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor și acordarea suportului investițional în reabilitarea  fâșiilor de protecție anti-eroziune pentru a menține și  spori productivitatea terenurilor agricole.

Bugetul Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care – 18 mln. Dolari SUA  împrumutul AID,  4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu,  2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA. Proiectul va fi încheiat în iunie 2017.