Proiectul MAC-P și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională va acorda asistență metodologică...

Proiectul MAC-P și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională va acorda asistență metodologică şi tehnică Centrului Republican de Diagnostică Veterinară

196
DISTRIBUIȚI

Proiectul  Agricultura  Competitivă (MAC-P) și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) vor acorda  suportul tehnic și metodologic necesar în procesul de  acreditare al laboratorului pentru sănătatea animalelor al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Discuții în acest sens au fost purtate miercuri, 28 mai 2014, în cadrul întrevederii experților internaționali și naționali cu directorul CRDV, Gangal Nicolae.

Conform discuțiilor purtate, în zilele imediat următoare, cu suportul experților internaționale vor fi stabilite necesitățile laboratorului în echipament, reagenți, calibrarea echipamentelor, etc., precum și a stabilirea listei metodelor care vor fi supuse acreditării. Totodată, Directorul CRDV a accentuat importanța lansării seminarelor și trainingurilor profesionale pentru angajații laboratoarelor  Centrului de diagnostică.

Pe viitor, eexperții străini vor acorda colegilor din Republica Moldova suportul necesar în identificarea  etapelor necesare a fi parcurse în procesul de acreditare a laboratorului, vor recomanda         laboratorul internațional pentru a fi  efectuare testele de  intercomparare, vor elabora recomandări la manualele  diagnostice şi manualele de calitate necesare pentru  obținerea acreditării, și nu în ultimul rând vor acorda suportul  în crearea sistemului informațional pentru laborator.

În opinia participanților la ședință, acreditarea laboratoarelor CRDV va consolida competitivitatea sectorului agroalimentar al Republicii Moldova prin sprijinirea procesului de modernizare a sistemului de management al securității alimentare și va facilita accesul pe piața internă și externă a producătorilor agricoli.

Informăm că, proiectul Agricultura Competitivă (MAC-P), având drept scop majorarea  competitivității produselor agroalimentare moldovenești, pe parcursul perioadei 2012-2017 efectuează un șir de acțiuni concrete în domeniul siguranței alimentelor, precum ar fi: reconstrucția sediului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și dotarea tehnică a laboratoarelor acestuia, acreditarea a două laboratoare de referință din Republica Moldova în UE, construcția și dotarea a 4 puncte de inspectare la frontieră în Tudora, Leușeni, Criva și Giurgiulești, etc. Bugetul acestora în cadrul proiectului este de $ 9 mln.

Notă: Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) a fost lansat în 2012 și va fi realizat până în vara anului 2017. Sloganul proiectului ”Soluții inteligente pentru performanță” reflectă obiectivul acestuia de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor și acordarea suportului investițional în reabilitarea  fâșiilor de protecție anti-eroziune pentru a menține și  spori productivitatea terenurilor agricole.

Bugetul Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care – 18 mln. Dolari SUA  împrumutul AID,  4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu,  2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA.