Cu ajutorul suportului tehnic al proiectului MAC-P, Compania avicolă din Dondușeni a...

Cu ajutorul suportului tehnic al proiectului MAC-P, Compania avicolă din Dondușeni a obținut Certificatul de conformitate al sistemului de management al siguranței alimentelor ISO 22000:2005

261
DISTRIBUIȚI

Cu ajutorul tehnic al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), compania avicolă ”Rom Cris” din satul Târnova, r-nul Dondușeni a obținut certificatul de conformitate a sistemului de management al siguranței alimentelor ISO 22000:2005, oferit de către Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova.

”Această companie, este una din primele din sectorul avicol moldovenesc care a obținut un astfel de certificat. Pentru aceasta, compania a parcurs o cale lungă de perfecționare și ajustare la standardele europene în domeniu –  învestiții în bio-securitatea unității, asigurarea igienei de producere, dotarea depozitului pentru păstrarea ouălor cu echipament de monitorizare și condiționare a aerului, investiții în instruirea personalului și alte acțiuni”, a menționat coordonatorul componentei ”Siguranța Alimentelor” din cadrul proiectului MAC-P, Eugen Voinițchi.

Expertul MAC-P a specificat, că obținerea certificatului dat va permite companiei să înceapă procedura de certificare în spațiu comunității europene, pentru a putea exporta produse din ouă și ouă de categoria B (destinate procesării) pe piața Uniunii Europene.

Totodată, certificatul în cauză garantează siguranța calității produselor avicole al companiei din Târnova, fapt ce va influența pozitiv imaginea companiei și credibilitatea clienților față de produsele oferite de către compania dată, asigură reducerea pierderilor de competență managerială și  continuitatea instruirii personalului angajat, facilitează eficientizarea sistemului de costuri, reduce procentul de produse neconforme, etc.

 

Notă: Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Republica Moldova a început în 2013 și are trei component de bază. Cea mai mare componentă a proiectului are drept obiectiv acordarea suportului Guvernului Republicii Moldova în modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor și racordarea acestuia la standardele europene, reconstrucția și dotarea a 2 laboratoare pentru siguranța alimentelor la Bălți și Cahul, acreditarea laboratorului CRDV Sănătatea Animală, implementarea sistemelor informaționale în domeniul veterinar, construcția a 4 Puncte de Inspecție la frontieră, reconstrucția și dotare tehnică a sediului ANSA. Totodată, în cadrul proiectului sunt realizate două programe de granturi: Programul de granturi investiționale ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” destinat cooperativelor de horticultori din țară și Programul de granturi post-investiționale ”Managementul durabil al terenurilor” orientat spre motivarea financiară a agricultorilor de a implementa practici agricole prietenoase mediului.

Bugetul Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care – 18 mln. Dolari SUA  împrumutul AID,  4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu,  2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA. Proiectul va fi finisat în iunie 2017.