58 de fermieri vor beneficia de granturi în valoare de peste 8...

58 de fermieri vor beneficia de granturi în valoare de peste 8 mln. lei

173
DISTRIBUIȚI

Comisia interministerială de evaluare și selecție a dosarelor pentru Programul de granturi Managementul durabil al terenurilor al proiectului Băncii Mondiale AGRICULTURA COMPETITIVĂ ÎN MOLDOVA (MAC-P) a aprobat spre finanțare 58 de aplicări ale fermierilor din toată țara. Suma totală ce urmează a fi debursată de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură este de  8,9 mln. lei.

Conform informației oferite de coordonatorul programului de granturi post-investițional, Olga Sainciuc la cea de a doua tură al programului, desfășurată în iulie-decembrie 2014, au participat 81 de dosare. În rezultat, au fost selectați 58 de beneficiari finali ai programului care au procurat 84 de utilaje, dintre care pentru prelucrarea/ fertilizarea solului – 35 semănătoare, cultivatoare, combinatoare multifuncționale, scarificatoare, pentru gestionarea resturilor vegetale – 32 tocătoare, cositoare și freze și pentru protecția plantelor – 17 stropitoare, mașină de erbicidat. În lista celor mai întrebuințate utilaje sunt: tocătoare/cositoare -27, stropitori – 17 și semănători 14.

Datorită participării la Program, fermierii selectați își vor putea returna până la 50% din costul utilajului procurat, dar nu mai mult de 20 mii dolari.

La capitolul acoperire geografică, solicitanții de granturi provin din diferite raioane de pe întreg  teritoriu al Republicii Moldova, dar preponderent din nordul țării –  Fălești, Edineț, Glodeni, Râșcani, Sângerei, etc.

”Tehnica procurată de către fermieri vine să răspundă cerințelor programului de granturi de majorare a  productivității solurilor printr-un management durabil al terenurilor. Conform evaluării noastre datorită acesteia peste 37, 7 ha de pământ agricol va fi prelucrat cu un echipament agricol performant, prietenos mediului”, a specificat Olga Sainciuc.

În anul 2014, au fost desfășurate 2 apeluri de granturi al programului post-investițional ”Managementul Durabil al Terenurilor” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova la care au participat 121 de dosare, dintre care au fost selectate spre finanțare 91 de dosare. Valoarea totală a granturilor aprobate este de circa 14 mln. lei, care reprezintă 50% din valoarea investiției efectuate de către fermieri în tehnologii de management durabil al terenurilor.