Grupul de producători de fructe din Râșcani își lansează proiectul investițional în...

Grupul de producători de fructe din Râșcani își lansează proiectul investițional în valoare 11,3 mln. lei

210
DISTRIBUIȚI

Grupul de producători FRUVA NATURAL din satul Văratic, r-nul Râșcani a început realizarea proiectului său investițional de 11,3 mln. lei,  dintre care – 4,2 mln. lei este grantul proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) iar 7,1 mln. investiții proprii. Debursarea grantului către cooperativa FRUVA NATUAL a avut loc zilele curente, după ce fermierii au venit cu confirmarea contribuției financiare proprii pentru realizarea proiectului.

Proiectul investițional prevede construcția unui frigider industrial cu o capacitate de 1000 tone, procurarea echipamentului frigorific pentru dotarea acestuia, procurarea și instalarea unei linii de sortare și procurarea unui stivuitor.

Cooperativa de întreprinzători FRUVA NATURAL a fost creată cu suportul experților MAC-P în martie 2014, de către 5 fermieri specializați în cultivarea merelor și prunelor. Cooperându-se agricultorii au reușit să consolideze 50 ha de plantații și produc anual peste 1000 tone de mere și prune de opt  soiuri – Idared, Simirenco, Florina, Slava, Golden, Mantuaner, Akane, Stenlei.

 

Reamintim, că proiectul Agricultura Competitivă MAC-P oferă agricultorilor din sectorul horticol șansa de ași ridica competitivitatea produselor sale pe piață prin asociere și investire în infrastructura post-recoltă. Asocierea le permite fermierilor mici sa-și consolideze terenurile, asigurând loturi de marfă omogenă, calitativă în cantități mai mari, să-și construiască frigidere, instaleze linii de sortare, calibrare, ambalare a fructelor și legumelor, etc. Aceasta la rândul său le permite negocierea pe piață a unor contracte de vânzare-cumpărarea mult mai avantajoase.

Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P este creat pentru a veni în ajutorul horticultorilor –  acordă suport în crearea și înregistrarea grupurilor de producători, suport în crearea proiectelor investiționale și dosarelor pentru participarea la concursurile de selectare a beneficiarilor  de granturi, acordă suport logistic în dezvoltarea afacerii cu succes al cooperativei pe viitor.

 

Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” oferă suport financiar de  până la $350 mii, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă.

 

Momentan este în plină desfășurarea cel de al treilea apel de granturi, grupurile de agricultori cointeresați fiind invitați să depună dosarele pentru participare la Programul de granturi la oficiile teritoriale AIPA, până la 31 mai 2015.