La cel de al treilea apel de granturi al proiectului MAC-P au...

La cel de al treilea apel de granturi al proiectului MAC-P au participat 16 grupuri de producători agricoli

190
DISTRIBUIȚI

La cea de a treia rundă al Programului de granturi ”Acces la piețele de desfacere” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), desfășurată în  perioada 10 aprilie – 8 iunie 2015, au participat 16 grupuri de producători din toată țara.

La prima ședință de evaluarea a dosarelor care a avut loc săptămâna trecută, Comisia interministerială de evaluare și selectare a examinat și aprobat spre finanțare șapte dosare ale grupurilor de producători agricoli din Strășeni, Edineț, Briceni, Râșcani, Cantemir, Ialoveni. Suma totală a granturilor aprobate pentru aceștia este de 1,9 mln. dolari SUA.

Pentru a nu tărăgăna și a permite fermierilor cât mai curând sa-și lanseze implementarea proiectelor sale investiționale vineri, 12 iunie 2015, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin a înmânat certificatele confirmative de alocarea a granturilor celor șapte beneficiari. Reamintim, că granturile vor fi debursate către grupurile de fermieri imediat ce aceștia vin cu confirmarea contribuției proprii pentru  realizarea proiectelor investiționale.

Tradițional, majoritatea grupurilor de horticultori participanți la programul de granturi au optat pentru construcția frigiderelor industriale cu capacități diferite. Conform planurilor investiționale examinate la această etapă, unul din cele mai mari frigidere industriale de 1860 tone, va fi construit în r-nul Briceni, de către cooperativa ”Stânca Grup”, specializată în creșterea merelor. Totodată, este în creștere și cifra proiectelor investiționale care prevăd procurarea echipamentelor de sortare, ambalare. Unul dintre acesta este realizat de cooperativa specializată în creștere prunelor ”Fruitmol Group”, din raionul Strășeni, care va investi circa $1 mln. în construcția unei case de ambalare, sortare și procesare a fructelor uscate unicate pentru Moldova prin performanța sa tehnologică.

Suma investițiilor totale a celor șapte cooperative aprobate de către Comisie este de circa $5,5 mln.

Comisia interministerială de evaluare și selectare și-a propus până la finele lunii curente să examineze și celelalte 9 dosare participante la program.

NOTĂ: Programul de granturi ”Accesului la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P (2014-2016) este creat pentru a veni în ajutorul horticultorilor –  acordă suport în crearea și înregistrarea grupurilor de producători, suport în crearea proiectelor investiționale și dosarelor pentru participarea la concursurile de selectare a beneficiarilor  de granturi, acordă suport logistic în dezvoltarea afacerii cu succes al cooperativei pe viitor. Programul de granturi ”Accesul la piețele de desfacere” oferă suport financiar de  până la $350 mii, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de $7 mln. În cadrul Programului au fost realizate 3 ture de selectare a dosarelor pentru oferirea granturilor, la care au participat 28 grupuri de horticultori.