Inspectorii ANSA sunt instruiți în domeniul procedurilor de inspecție la Punctele de...

Inspectorii ANSA sunt instruiți în domeniul procedurilor de inspecție la Punctele de Inspecţie la Frontieră

277
DISTRIBUIȚI

Inspectorii ANSA sunt instruiți în domeniul procedurilor de inspecție la Punctele de Inspecţie la Frontieră

În perioada zilelor de 18-19 noiembrie 2015, inspectorii posturilor de control sanitar și fitosanitar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) participă la seminarul cu genericul “Procedurile de inspecţie  și analiză a riscurilor în conformitate cu legislația UE la Punctele de Inspecţie la Frontieră”. Seminarul este organizat cu suportul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Șeful adjunct al Direcției coordonarea posturilor la frontieră (ANSA), Alexandru Donica a subliniat importanța reformării sistemului național de inspecție la frontieră, în conformitate cu standardele europene în domeniu. ”Reforma presupune transferul posturilor de import al alimentelor și al animalelor vii de pe teritoriul țării, nemijlocit la hotarele ei. Astfel, va fi minimalizat riscul introducerii bolilor contagioase și a produselor neconforme în țară”, a specificat Alexandru Donica.

Întru realizarea acestui obiectiv,  în prezent sunt în plin proces de construcție patru Puncte de Inspecție la Frontieră – Tudora, Giurgiulești, Criva, Leușeni. Acestea vor prelua funcțiile a peste 10 posturi de control sanitar și fitosanitar din țară.

Expertul leton în domeniu, Iveta Sice-Trede a informat cu lux de amănunte participanții la seminar despre procesele de control oficial și procedurile standard de operare pentru inspectorii veterinari și fitosanitari în controlul produselor alimentare de import, despre cerințele obligatorii față de  infrastructura și echipamentele de la Punctele de Inspecţie la Frontieră, despre efectuarea controlului în baza riscurilor, etc.

În aceeași ordine de idei inspectorii au făcut cunoștință și cu legislația Uniunii Europene referitoare la controlul veterinar și  fitosanitar  a produselor alimentare de import, precum și cu schimbările legislative  efectuate de către Republica Moldova în domeniu, conform Acordului de Asociere cu UE.

NOTĂ: Una din componentele proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” este ”Siguranța Alimentelor”.  În cadrul acestea, începând cu 2013 au fost efectuate următoarele: Armonizarea legislaţiei și transpunerea a 4 Hotărâriri de Guvern, 6 regulamente și 2 directive din legislaţiea comunitare în legislaţia naţională, procurarea echipamentului pentru acreditarea laboratorului „Sănătate Animală” din cadrul CRDV, procurarea sisitemelor informaționale necesare în domeniul managementului măsurilor de supraveghere veterinară (MMSV) și dezvoltarea si implementarea sistemului de management al informațiilor de laborator (LIMS) la nivel național, reconstrucția monumentului arhitectural  din str. Kogălniceanu (sediul ANSA), reconstrucția și dotarea tehnică  a 2 laboratoare (Bălți și Cahul) din cadru ANSA, construcția a patru Puncte de Inspecție la Frontieră – Criva, Tudora, Leușeni, Giurgiulești, pregătirea pentru acreditarea laboratorului „Sănătate Animală” din cadrul CRDV, elaborarea Manualului privind efectuarea controlului oficial al unităților din domeniul alimentar, elaborarea Ghidului privind implementarea procedurilor HACCP și utilizarea aditivilor furajeri la întreprinderele avicole, instruirea a 110 inspectori din cadrul ANSA cu prevederile HACCP.