Oficiali ai Băncii Mondiale în vizită la Beneficiari MAC-P 

Oficiali ai Băncii Mondiale în vizită la Beneficiari MAC-P 

703
DISTRIBUIȚI

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus și Ucraina, Satu Kahkonen și Managerul de Țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, însoțite de alți oficiali ai Băncii Mondiale, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Unității pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială, au efectuat astăzi o vizită de documentare la trei Grupuri de Producători, finanțate de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Este vorba de Cooperativele de Întreprinzători CI FRUCTBIOIMPEX, CI ECOGRUP FRUCT și CI VED-MAR AGRO din s. Costești, r. Ialoveni.

Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat înalt rezultatele remarcabile obținute de beneficiarii proiectului, care, investind mijloace proprii și sursele obținute prin intermediul Programului de Granturi ”Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” al MAC-P, au construit obiecte de infrastructură post-recoltare impunătoare pentru păstrarea și procesarea strugurilor și fructelor. Cele trei grupuri de producători au investit în depozite frigorifice cu capacitate cumulativă de 2400 tone, o casă de ambalare, linii de sortare și stivuitoare. Mai mult decât atât, unul dintre grupurile de producători vizitate a inițiat recent construcția unei linii de asamblare a cutiilor de carton. Urmare investițiilor realizate, în valoare cumulativă totală de circa 3.87 milioane dolari SUA, cele trei cooperative și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de comercializare a producției, sporindu-și veniturile și, nu în ultimul rând, creând 132 locuri de muncă noi. Producția este comercializată preponderent în Federația Rusă. Totodată, este în creștere volumul vânzărilor atât în Uniunea Europeană (România, Polonia), cât și în țări precum Belarus și Kazahstan, producția unuia dintre grupuri de producători izbutind să ajungă chiar și în Mongolia.

Reamintim că Programul de granturi investiționale ”Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” este în derulare. De la lansarea programului în 2014 și până în prezent, au fost finanțate 33 grupuri de producători, care au unit 185 producători agricoli din sectorul horticol. Valoarea totală a resurselor de grant debursate constituie aproape 8,7 mln. dolari SUA, iar co-finanţarea asigurată de Grupurile de Producători reprezintă circa 10.5 mln dolari SUA.