Ședință comună UCIMPA, MADRM și ANSA

Ședință comună UCIMPA, MADRM și ANSA

494
DISTRIBUIȚI

Asocierea producătorilor agricoli mici în grupuri de producători, consolidarea sistemului național de siguranță a alimentelor și îmbunătățirea productivității solurilor sunt elemente cruciale pentru sporirea competitivității agricultorilor din Republica Moldova. Activitățile realizate de Proiectul Agricultura Competitivă în aceste trei domenii au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru la care au participat Directorul Executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială,  Liviu GUMOVSCHI, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU și Directorul General Adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ela MALAI.

Participanții la ședință au vorbit despre principalele realizări ale Proiectului MAC-P în perioada 2012-2019 și provocările întâmpinate în implementarea celor trei componente ale Proiectului, stabilind obiectivele prioritare pentru perioada următoare. În acest sens, s-a convenit asupra necesității de a intensifica eforturile comune orientate spre realizarea măsurilor prevăzute de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, cum ar fi asigurarea implementării sistemelor informaționale în domeniul siguranței alimentelor,  gestionarea corespunzătoare a sub-produselor de origine animală nedestinate consumului uman și armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Alte activități prioritare vor fi sensibilizarea continuă a producătorilor agricoli despre beneficiile formelor asociative în agricultură în baza exemplului grupurilor de producători create cu suportul MAC-P, revizuirea, în consultare cu agenții economici, a Legii nr. 312 cu privire la grupurile de producători și asociațiile acestora, promovarea produselor locale pe piețele externe, inclusiv prin participare la expoziții internaționale și instrumente de tip B2B.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Proiectul este finanţat de Banca Mondială, Guvernul Suediei şi Fondul Global de Mediu în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Bugetul total al proiectului constituie cca 47 milioane dolari SUA.