SHARE

Sorry, this entry is only available in Română. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grupurile de producători, finanțate în cadrul Programului de granturi investiționale ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, vor beneficia de suport consultativ gratuit în domeniul evidenței contabile, managementului financiar și raportării financiare. În acest scop, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială (UCIMPA), a contractat serviciile agenției ”Modern Audit” SRL, care deține experiență amplă în acordarea de consultanță producătorilor agricoli. Particularitățile acestor servicii au fost prezentate beneficiarilor în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat miercuri, 7 februarie. Evenimentul a întrunit administratorii și contabilii celor 33 grupuri de producători, finanțate de proiect, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și UCIMPA. Astfel, în decursul următoarelor 18 luni, grupurile de producători vor avea posibilitatea să participe la instruiri pentru îmbunătățirea modului de documentare a tranzacțiilor economice, de ținere a evidenței contabile și raportării, fiind totodată asistați în procurarea, instalarea și utilizarea sistemelor contabile centralizate. Prin intermediul acestor măsuri, Proiectul MAC-P își propune să asigure respectarea de către beneficiarii proiectului a actelor normative în vigoare, ceea ce la rândul său va contribui la sustenabilitatea grupurilor de producători create.

Până în prezent, în cadrul programului de granturi investiționale ”Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” au fost finanțate 33 grupuri de producători, care au unit 185 producători agricoli din sectorul horticol. Valoarea totală a resurselor de grant debursateconstituie aproape 8,7 mln. dolari SUA, iar co-finanţarea asigurată de Grupurile de Producători reprezintă circa 10.5 mln dolari SUA. Din totalul grupurilor finanțate, 30 s-au asociat pentru producerea fructelor, 2 pentru cultivarea legumelor și un 1 grup de producători pentru alune și migdal. Obiectul principal al investiției realizate de grupuri îl constituie dezvoltarea infrastructurii frigorifice. Suplimentar, s-au făcut investiţii în uscătorii cu linii de procesare a prunelor, linii de sortare, unităţi de transport frigorific şi echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, precum și linie de confecționare a lăzilor de carton.