(Română) Masa rotundă ”Situația actuală a grupurilor de producători create și finanțate...

(Română) Masa rotundă ”Situația actuală a grupurilor de producători create și finanțate în cadrul MAC-P”

318
SHARE

Sorry, this entry is only available in Română. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Rezultatele atinse de grupurile de producători finanțate în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, provocările cu care se confruntă acestea, dar și posibilele soluții de fortificare a capacităților au fost discutate la masa rotundă desfășurată marți, 11 decembrie, cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și beneficiarilor proiectului.

Evenimentul, moderat de Olga Sainciuc, Coordonatoarea Componentei ”Sporirea Potențialului de Acces la Piețe a Proiectului MAC-P, a început cu prezentarea analizei rapoartelor cu privire la executarea planului de recunoaștere a grupurilor de producători pentru anii 2016, 2017 și tendințelor anului 2018, fiind discutate aspectele pozitive identificate, dar și carențele care necesită a fi înlăturate. De asemenea, a fost prezentat proiectul de lege de modificare a Legii nr. 312 privind grupurile de producători și asociațiile acestora, elaborat cu suportul Proiectului MAC-P, prin care se propune îmbunătățirea și clarificarea unor prevederi ale legii. Ședința s-a încheiat cu ateliere de lucru, urmare cărora au fost identificate necesitățile fiecărui grup de producători și soluțiile de îmbunătățire a performanței.

Reamintim că Proiectul Agricultura Competitivă (MAC-P), finanţat de Banca Mondială/IDA, GEF, Guvernul Suediei şi implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii (UCIMPA), vizează sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin susţinerea modernizării sistemului de management al siguranţei alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la pieţe şi integrarea practicilor agricole de mediu şi a celor de management durabil al terenurilor. Proiectul a demarat în anul 2012, iar bugetul total constituie cca 47 milioane Dolari SUA. În cadrul Programului de Granturi ”Sporirea accesului la piețele de desfacere”, implementat de MAC-P, grupurile de producători în domeniul horticol și zootehnic (colectarea și procesarea mierii de albini/colectarea și procesarea laptelui) pot beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 350 000 dolari SUA pentru procurarea echipamentului tehnologic, asigurând co-finanțare de minim 50% din valoarea costurilor eligibile. Până în prezent în cadrul acestui Program de granturi au fost finanțate 34 grupuri de producători, iar valoarea totală a granturilor debursate constituie 9.2 milioane dolari SUA.