Începând cu 1 august 2015, agricultorii pot depune dosarele pentru obținerea compensațiilor...

Începând cu 1 august 2015, agricultorii pot depune dosarele pentru obținerea compensațiilor din cadrul proiectului MAC-P

260
DISTRIBUIȚI

Începând cu 1 august 2015, agricultorii pot depune dosarele pentru obținerea compensațiilor  din cadrul proiectului MAC-P

Începând cu 1 august 2015, agricultorii specializați în creșterea merelor, prunelor și viței de vie pot depune cererile pentru  acordarea  compensațiilor din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Declarația a fost făcută la conferința de lansare a componentei ”Compensații pentru susținerea vânzărilor” al proiectului MAC-P, organizată marți, 21 iulie 2015, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) și AIPA. La conferință au participat reprezentanții tuturor oficiilor teritoriale AIPA, șefii Direcției Agricultură ale consiliilor raionale și consultanții ACSA.

Reamintim, că la 21 mai 2015, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Banca Mondială au semnat  Acordul de finanțare adițională al proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), care prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de $12 mln. Finanțarea a fost oferită pentru acordarea suportului financiar producătorilor de mere, prune și struguri din Republica Moldova, care au fost  afectați de embargoul rusesc impus în anii 2013-2014 și au suportat pierderi financiare. Ajutorul financiar este destinat micilor producători,  plantațiile cărora nu depășesc 15 hectare iar suma compensațiilor va fi de până la 50% din diferența creată între prețul la fructe până la impunerea embargoului în 2014 și prețul cu care acestea au fost date la procesare.

Compensațiile vor fi acordate conform Regulamentului privind modul  de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe, aprobat prin  Hotărârea Guvernului 735 din 10 septembrie 2014, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Astfel, mărimea compensațiilor pentru soiurile de vară și toamnă a merelor vor constitui 1,93 lei pentru fiecare kg livrat la procesare, pentru soiurile timpurii 1,35 pentru un kg, pentru soirile europene de viță de vie (specia vitis vinifera) 1,54 lei pentru un kg, iar pentru fiecare kg de struguri tip ”Izabela” 77 bani.

Conform celor anunțate, până la data de 31 iulie 2015, vor fi create Comisiile speciale în a căror componență vor fi incluși primarul localității, inginerul cadastral și un reprezentat din partea producătorilor agricoli. Timp de maxim 31 de zile, aceștia vor examina cererile și vor transmite către serviciile teritoriale AIPA. După verificarea  dosarelor și introducerea acestora în Registrul electronic AIPA, după care cererile vor fi examinate în maxim 5 zile de către Comisia centrală de examinare. La final, AIPA, în baza recomandării Comisiei centrale, în termen de 15 zile lucrătoare, va asigura perfectarea documentelor privind transferul compensațiilor la contul bancar al solicitantului, cu transmiterea acestora spre plată Ministerului Finanțelor, care va a sigura efectuarea transferurilor respective.

ÎN ATENȚIA PRODUCĂTORILOR – TERMENUL DE DEPUNERE A CERERILOR LA COMISIILE SPECIALE ALE PRIMĂRIILOR ESTE 01-31 AUGUST 2015.

Dosarul de acordare a sprijinului financiar va conține următoarele documente obligatorii: cererea de acordare a compensațiilor; declarația pe proprie răspundere; copia extrasului din Registrul persoanelor juridice a certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau buletinului de identitate pentru persoane fizice, certificatul eliberat de primărie pe ale cărui teritoriu administrativ sunt amplasate plantațiile; registrul facturilor sau actelor de achiziție; factura fiscală, factura; certificatul de atribuire a contului bancar.

În scopul asigurării unui nivel maxim de transparență și corectitudine a procesului de alocare a sprijinului financiar, ACSA a creat un mecanism de soluționare a reclamațiilor accesibil pentru toți agricultorii.