Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025, elaborat cu suportul...

Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025, elaborat cu suportul MAC-P, aprobat de Guvern

557
DISTRIBUIȚI

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 21 octombrie curent, Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025. Programul, elaborat cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), are drept scop restructurarea şi modernizarea sectorului apicol și creșterea competitivității produselor apicole atât pe piața internă cât și la export.

Principalul obiectiv al  Programului este ca până în anul 2025, volumul producției de miere exportată să crească până la 8,2 mii tone, ceea ce este de două ori mai mult decât în prezent. Astfel, pentru realizarea obiectivului major, în perioada nominalizată urmează să fie implementate mai multe obiective specifice ce țin de:

  • sporirea patrimoniului apicol și creșterea productivității stupinelor;
  • îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și stării de sănătate a familiilor de albine;
  • diversificarea producției apicole și consolidarea capacităților de producere și prelucrare a produselor apicole cu valoare adăugată prin cooperare și creare de centre apicole și grupuri de producători;
  • promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale;
  • stimularea practicării apiculturii industriale prin consolidarea capacităților apicultorilor și creșterii numărului de specialiști tineri în sector.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a menționat importanța implementării Programului Național pentru dezvoltarea durabilă a sectorului apicol în Republica Moldova, precizând că: „Majorarea numărului de stupine profesionale și stupinelor de prăsilă, inclusiv dezvoltarea clusterelor apicole, va asigura implementarea metodelor moderne de întreținere și reproducere a albinelor, producerii în apicultură și creșterii volumului producției apicole. Dezvoltarea sectorului apicol va avea impact atât asupra majorării volumului producției apicole, cât și asupra producției agroalimentare globale, deoarece albina meliferă asigură polenizarea a peste 80% din culturile agricole, dar și a florei spontane”.