Seminar de instruire a medicilor veterinari oficiali implicați în controlul oficial la...

Seminar de instruire a medicilor veterinari oficiali implicați în controlul oficial la nivelul unităților de sacrificare

243
DISTRIBUIȚI

Medicii veterinari oficiali implicați în controlul la nivelul unităților de sacrificare au participat la instruirea „Controlul oficial de-a lungul lanțului subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman”. Seminarele, desfășurate în zilele de 20 și 21 iulie curent la Bălți și Chișinău, au deschis seria activităților de instruire ce urmează a fi organizate de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) în cadrul implementării planului de acțiuni pentru crearea în Republica Moldova a unui sistem complex de gestionare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman.

În cadrul seminarelor de instruire, organizate în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și facilitate de expertul internațional Vlad Gheorghiță, au fost abordate subiecte precum:

  • prevederi legislative privind expertiza sanitar veterinară în abatoare, gestionarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
  • proceduri de control oficial la nivelul abatoarelor pe tot lanțul alimentar;
  • inspecția ante- și post-mortem a animalelor sacrificate;
  • expertiza sanitar veterinară în abator, discuţii privind aplicarea practică a procedurilor de control;
  • responsabilitățile medicul veterinar desemnat la abatoare/unități de sacrificare, aplicarea mărcii de sănătate, certificarea sanitar-veterinară.

Republica Moldova a accesat un credit în valoare de 13.5 milioane EURO din partea Băncii Mondiale pentru crearea unui sistem de gestionare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman. Aș vrea să subliniez aici că e vorba anume de sistem, pentru că pe lângă construcția unității specializate pentru prelucrarea SOA, MAC-P va întreprinde un șir de activități multiple, printre care un rol aparte îi revine informării și instruirii actorilor implicați. Este evident că niciun sistem nu poate funcționa fără resurse umane care dispun de pregătirea necesară”, a declarat Eugeniu Voinițchi, Coordonatorul Proiectului MAC-P.

În cadrul seminarelor au fost instruiți 23 de inspectori din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor și 50 de medici veterinari, cu scopul eficientizării procesului de control oficial la nivelul abatoarelor și unităților de sacrificare. Evenimentul de pregătire profesională continuă a fost acreditat în conformitate cu Legea nr. 121/2020 privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar și statutul Colegilor Medicilor Veterinari din Republica Moldova.