(Română) Declarații în cadrul conferinței de presă privind Acordul de finanțare adițională...

(Română) Declarații în cadrul conferinței de presă privind Acordul de finanțare adițională al proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P)

190
SHARE

Sorry, this entry is only available in Română. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

stăzi, 29 mai curent, s-a susținut conferința de presă  dedicată ratificării de către Parlamentul Republicii Moldova, de finanțare adițională dintre Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului „Agricultura Competitivă”(MAC-P). Conferința de presă a fost susținută de către Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru și vice – directorul UCIMPA, Olga Sainciuc.

 

Acordul prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de $12 mln. la condițiile IDA având drept obiectiv acordarea suportului financiar producătorilor de mere, prune și struguri din Republica Moldova, care au fost  afectați de embargoul rusesc.

 

După cum a punctat ministrul Agriculturii, Ion SULA ”ajutorul financiar este destinat micilor producători, plantațiile cărora nu depășesc 15 hectare. Suma compensațiilor va constitui până la 50% din diferența creată între prețul la fructe până la impunerea embargoului în 2014 și prețul cu care acestea au fost date la procesare.”
Totodată, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Petru MALERU a menționat, că pe parcursul anului financiar 2014 au fost recepționate toate dosarele în sumă de 70 mln. lei. acestea fiind autorizate de Comisia Centrală de Specialitate și respectiv examinate de AIPA afirmând că ”astfel, putem începe plățile imediat ”. Dl Maleru a ținut să menționeze faptul că ceea ce ține de achitarea compensațiilor pentru  prune au fost făcut integral încă în 2014, urmând să fie achitate doar merele. Recepționarea dosarelor pentru struguri de soiuri europene cât și pentru soiurile hibride vor fi efectuate în baza actelor de achiziții care trebuie să fie datate până la data de 1 noiembrie 2014.
De menționat faptul, că soiurile de masă nu vor fi supuse compensațiilor deoarece acestea nu au fost afectate de embargoul rusesc. Pe când, compensațiile acordate la soiurile tehnice vor face diferențieri la sumele achitate. Astfel, pentru fiecare kg. de mere va fi achitată suma de 10 $ cenți per kg.; 0,04 $ pentru fiecare kg. de soiuri hibride de soiuri tehnice și respectiv 0, 08 $ pentru un kg de soiuri europene de soiuri tehnice.
Conform celor expuse în cadrul declarațiilor de presă, compensațiile vor fi alocate în anul curent, conform Regulamentul privind modul  de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe, aprobat prin  Hotărârea Guvernului 735 din 10 septembrie 2014. Acordarea compensațiilor va fi efectuată prin intermediul Agenției de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură.

 

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, reprezentantul UCIMPA Olga Sainciuc a specificat, că primele debursări ale subvențiilor vor avea loc în maximum 4 săptămâni, perioadă in care va fi definitivat manualul operațional al proiectului și efectuate transferurile bancare necesare.