Un nou post de inspecție la frontieră, deschis la Sculeni

Un nou post de inspecție la frontieră, deschis la Sculeni

372
DISTRIBUIȚI

În punctul de trecere a frontierei de stat Sculeni va funcționa un nou post de control fitosanitar și sanitar-veterinar pentru produsele agroalimentare de origine animală și non-animală. Postul de Inspecție al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, construit cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), finanțat de Banca Mondială, a fost deschis joi, 17 februarie, în prezența prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Punctul de inspecție la frontiera Sculeni (PIF Sculeni) dispune de aproximativ 375 de metri pătrați de spaţiu operațional și va asigura inspectarea produselor alimentare de origine animală și non-animală. PIF-ul este dotat cu utilaje și echipamente pentru prelevarea, păstrarea și transportarea probelor produselor importate, 3 frigidere cu diferite regimuri de temperatură și depozite ce vor permite păstrarea probelor producției suspecte până la primirea rezultatelor de laborator, întrunind toate cerințele în domeniul siguranței alimentelor. Valoarea investiției pentru edificarea acestui post de control constituie circa 15 milioane lei.

Sistemul național de control al importurilor de animale vii, plante și alimente în Republica Moldova este asigurat în total de 7 PIF-uri, dintre care 5 au fost construite cu suportul MAC-P. Activitatea PIF-urilor contribuie la realizarea unuia dintre obiectivele principale în domeniul siguranței alimentelor – neadmiterea producției neconforme în țară și protecția sănătății consumatorilor, animalelor și a plantelor autohtone de posibilul import al agenților patogeni din străinătate. Totodată, reabilitarea punctelor de control la frontieră este unul dintre obiectivele  prevăzute de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

De la lansarea sa în anul 2012, Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a oferit sprijin constant în eforturile Republicii Moldova de aliniere a sistemului național de siguranță a alimentelor la standardele internaționale. Astfel, pe lângă cele 5 puncte de inspecție la frontieră construite la Leușeni, Criva, Tudora, Giurgiulești și Sculeni, cu suportul MAC-P au fost edificate și echipate două laboratoare regionale de siguranță a alimentelor la Cahul și Bălți, au fost elaborate sisteme informaționale indispensabile pentru activitatea de supraveghere sanitar-veterinară, fiind totodată asigurată transpunerea de acte normative esențiale ale Uniunii Europene în legislația națională.