SOLICITARE DE EXPRESII DE INTERES

SOLICITARE DE EXPRESII DE INTERES

134
DISTRIBUIȚI

SOLICITARE DE EXPRESII DE INTERES

(Selecție națională deschisă a unui Consultant individual local/național)

Data: 28 februarie 2022

REPUBLICA MOLDOVA

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MACP)

Denumirea sarcinii: Consultant local pentru a oferi asistență și suport Consultantului Internațional în organizarea instruirilor de fortificare a capacităților în domeniul managementului sub-produselor de origine animală, nedestinate consumului uman pentru toate părțile interesate în cadrul Proiectului și elaborarea Ghidului privind managementul SOA pentru toți operatorii SOA și inspectorii ANSA

Nr. referință (conform Planului de achiziții): MD-CAPMU-279741-CS-INDV

Republica Moldova a obținut finanțare adițională (FA) din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare în valoare de 15,0 milioane USD pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). FA va fi utilizată pentru extinderea activităților Proiectului în cadrul Componentei 1: Consolidarea managementului siguranței alimentelor, care vizează sporirea capacităților umane, instituționale și tehnice ale sistemelor de management al calității și siguranței alimentelor din țară și asigurarea conformității cadrului normativ și a sistemului cu normele sanitare și fitosanitare (SFS) pe piețele de export de produse alimentare premium (în primul rând piețele Uniunii Europene [UE] și piețele țărilor aliniate la UE). În acest scop, FA va finanța o serie de activități și investiții care vizează crearea unui sistem cuprinzător, în conformitate cu cerințele UE, pentru gestionarea subproduselor de origine animală (SOA) nedestinate consumului uman.

Gestionarea și/sau eliminarea în siguranță a deșeurilor animaliere, în special a SOA, este una dintre principalele provocări în contextul actual al producției alimentare din Republica Moldova – atât pentru actorii din sectorul public, cât și pentru cei privați. Metodele și modelele actuale de eliminare a deșeurilor animaliere nu sunt conforme cu cele mai bune practici internaționale și prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică și pentru mediu. În acest scop, gestionarea în siguranță a SOA este una dintre prioritățile de bază identificate în cadrul Acordului de Asociere Moldova-UE și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (încheiat în 2014) în legătură cu îmbunătățirile instituționale și tehnice necesare ale sistemului national de management al siguranței alimentelor.

Un studiu de prefezabilitate în acest sens a fost realizat în cadrul asistenței tehnice ENPARD finanțate de UE (referința proiectului EuropeAid/137050/DH/SER/MD) în perioada 2017-2018. Concluziile studiului se bazează pe datele disponibile pentru perioada 2015-2016 și propun mai multe opțiuni care trebuie luate în considerație în ceea ce privește crearea infrastructurii relevante de management SOA.

În baza concluziilor și recomandărilor studiului de prefezabilitate, Guvernul efectuează în prezent un studiu de fezabilitate în vederea identificării celei mai bune soluții tehnice și modelului operațional/de afaceri. După identificarea unei locații corespunzătoare, se va elabora un studiu al fluxului și traficului, precum și proiectul tehnic și documentația completă de licitație pentru lucrările de construcție și supravegherea acestora.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) sunt principalele autorități ale statului responsabile de elaborarea și implementarea politicilor în domeniul siguranței alimentelor în Republica Moldova. În numele Guvernului Republicii Moldova, aceste instituții sunt principalii beneficiari ai acestor servicii de consultanță.

Primul obiectiv stabilit în cadrul acestor servicii de consultanță este de a oferi sprijin Consultantului Internațional în pregătirea și desfășurarea de traininguri de consolidare a capacităților pentru părțile interesate ale proiectului cu privire la managementul SOA. Al doilea obiectiv este de a oferi sprijin pentru elaborarea și coordonarea cu ANSA a două Ghiduri privind managementul SOA: un ghid pentru toți operatorii SOA, inclusiv colectarea și transportarea și al doilea pentru inspectorii privind gestionarea SOA. În cele din urmă, consultantul local va oferi sprijin în organizarea și desfășurarea a șase training-uri regionale pentru operatorii SOA și inspectorii ANSA.

Pentru detalii, a se vedea Termenii de Referință.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială în numele MAIA invită consultanții individuali locali/naționali (”Consultanți”) să depună expresii de interes privind furnizarea Serviciilor. Consultanții interesați vor prezenta informații care demonstrează că dispun de calificările necesare și experiența relevantă pentru furnizarea Serviciilor.

Consultantul care urmează să fie selectat va întruni următoarele cerințe de calificare:

  • Studii universitare în domeniul medicinii veterinare, siguranței alimentelor, zootehniei sau alt domeniu relevant;
  • Cel puțin 7 ani de experiență în unul din următoarele domenii: siguranța alimentelor/medicină veterinară/zootehnice/elaborarea politicilor;
  • Cunoștințe și expertiză excelente cu privire la cerințele și practicile naționale și UE în domeniul subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și al prelucrării/eliminării acestora;
  • Cunoaștere excelentă a limbilor română și rusă;
  • Bune abilități de vorbire și scriere în limba engleză.

Se atrage atenția consultanților interesați asupra Secțiunii III, paragrafele, 3.14, 3.16 și 3.17 din „Regulamentul privind achizițiile pentru Împrumutații IPF” al Băncii Mondiale, iulie 2016, revizuit în noiembrie 2017 și august 2018 („Regulamentul privind achizițiile”), care stabilește Politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.

Consultanții individuali vor fi selectați în conformitate cu metoda „Selecție competitivă deschisă a consultanților individuali” prevăzută în „Regulamentul privind achizițiile” menționat mai sus.

Expresiile de interes trebuie să includă CV-ul actualizat care să reflecte calificarea și experiența consultantului, scrisori de recomandare, dacă există, și urmează a fi expediate prin e-mail la adresa indicată mai jos până cel târziu 20 martie 2022, cob.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială (UCIMPA)

Attn: Cornel Bordeianu, Specialist Achiziții

Str. Capriana  50, bir. 215 (ASEM, Bloc C, et. 2)  

Chișinău,  MD-2005,  Republica  Moldova

E-mail: office@capmu.md; capmu@capmu.md, copie: cbordeianu@capmu.md.